Takaful Bukan Sekadar Medical Card

Jika sebuah rumah, medical card ibarat pagarnya.

Sebelum masuk ke rumah, perlu buka pagarnya.

Begitu juga takaful; medical card ibarat pagar untuk malapetaka kematian, lumpuh, kemalangan, dan sakit kritikal.

Tidak guna berpintukan emas permata seandainya rumahnya pondok.

Biar rumah dan pagarnya sekufu.

Medical card RM1 juta dengan plan income replacement tidak sampai setahun gaji ibarat mempunyai rumah pondok dengan berpintukan emas permata.

Semak kembali polisi takaful yang anda langgani, adakah ia sekadar pagar sahaja tanpa rumah yang sempurna?

Jika ya, masih ada masa untuk review dan tambah polisi income protection. Tambah, bukan tukar. Kekalkan “pagar” sedia ada, dan bina “rumah” di sampingnya.

Tentu anda tahu, jika kita meninggal dunia; kita akan wariskan rumah, bukan pagar, bukan?

Begitu juga dengan takaful, kita wariskan pampasan “income protection”, bukan medical card.

Mahukan sesi penerangan tentang perkara ini?
Isi borang dibawah (Hanya untuk sekitar Lembah Klang sahaja)

Medical Card Untuk Kanak-kanak

Jika melanggan medical card untuk kanak-kanak, jangan ambil medical card rider yang attach dengan produk takaful pendidikan.

Sebabnya, produk takaful pendidikan akan tamat tempoh maksima 23 atau 25 tahun (bergantung kepada polisi syarikat).

Jika kanak-kanak tersebut terkena penyakit sebelum usia 23 atau 25 tahun, selepas tamat polisi takaful pendidikan, sukar untuk memohon takaful medical card baru.

Kemungkinan besar syarikat takaful akan reject atau dikenakan loading.

Solusi: Ambil medical card stand alone atau medical rider yang tempoh matang maksima 80 hingga 100 tahun.


Ada satu medical card standalone yang bagus –> Medisavers Takaful

Medical Card 3 Dalam 1?

“Tuan, saya dan famili sudah ada medical card 3 dalam 1. Sekali dengan simpanan dan pelaburan. Kami bayar kira-kira RM1,000 sebulan sekeluarga.

Mohon Tuan review polisi kami”

Saya pun membelek-belek polisi-polisi mereka, lalu bertanya “Bagaimana Puan tahu ia ada simpanan dan pelaburan?”.

Jawabnya “Ejen yang beritahu”.

“Puan bayar sebanyak RM1,000 sebulan, selama 5 tahun. Agak-agak berapa simpanan dan pelaburan yang ada sekarang?”, saya bertanya.

Dia mencongak-congak “Mesti banyak, mungkin lebih daripada separuh”.

“Puan, polisi medical card Puan memang ada simpanan dan pelaburan TAPI SANGAT-SANGAT-SANGAT sedikit. Berdasarkan kiraan saya daripada maklumat dalam polisi ini, tidak sampai separuh caruman pun nilai tunai yang ada”.

“Eh, takkanlah!”, beliau tidak percaya. Nampak terkejut.

“Tidak mengapa Puan. Puan boleh hubungi syarikat takaful Puan dan tanyakan nilai tunai polisi-polisi Puan. Kemudian maklumkan kpd saya supaya mudah utk kita review sama-sama”, saya memberi cadangan.

Selepas seminggu, saya menerima mesej di whatsapp;

“Salam Tuan, dah dapat ”

“Dah dapat?”, balas saya. Dengan ikon “kesedihan” yang dihantar , saya sudah jangkakan sesuatu.

“Huhu…. Rasa nak pengsan”, balas beliau sambil sertakan nilai tunai polisi-polisi beliau suami-isteri dan anak-anak yang beliau perolehi.

Saya membaca satu persatu. Melebihi apa yang saya jangkakan; ada polisi yang nilai tunainya RM200, ada yang RM100 ada yang RM70 malah yang paling mengejutkan ada yang RM0 nilai tunainya!

“Macamana?”

“Puan istikharah”.

Moral cerita:

1. Fungsi takaful adalah untuk PERLINDUNGAN KEWANGAN, bukan untuk SIMPANAN, apatah lagi PELABURAN. Jangan terus percaya bulat-bulat cakap ejen. Lakukan due diligence.

2. Selain maklumat lisan dari ejen, semak kembali polisi takaful yang anda sertai supaya maklumat di dalam polisi sama dengan apa yang diceritakan. Pasti tidak ada dalam polisi tercatat “Medical Card 3 Dalam 1”.

3. Sebelum sertai, pastikan semak juga maklumat produk dengan dapatkan “Product Disclosure Sheet” atau PDS daripada ejen atau dari website syarikat. Di PDS juga tidak ada tercatat “Medical Card 3 Dalam 1”.

4. Semak dan review polisi anda 2-3 tahun sekali supaya anda mendapat maklumat up to date.

5. Jangan terus percaya cerita saya 100%. Jika Tuan-Puan sudah mengambil polisi sebagaimana di atas, masih ada masa untuk hubungi syarikat takaful Tuan-Tuan untuk semak dan review cash value polisi anda.


Dapatkan Medical Card standalone di sini –> Medisavers Takaful

MLM Boleh Jadi Tidak Patuh Syariah dan Money Game Jika Dijalankan dengan Cara Salah

MLM[1]

Ini Pandangan Saya Tentang Isu-isu Seputar MLM,Patuh Syariah, Money Game, Head Hunting…

Seminggu dua ini ramai pula yang tanya saya beberapa MLM tertentu.

Ada juga leader MLM yg dtg ke ofis saya utk present dan minta pandangan saya. Tahniah kpd leader MLM yg berani dan sentiasa mencari kebenaran.

Utk makluman, hukum MLM sudah difatwakan sebagai harus oleh Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia.

Jadi siapalah saya utk menyanggah fatwa seperti seorang pakar insurans menyanggah fatwa haramnya insurans konvensional. Saya hanya ejen cabuk sahaja.

Dan saya bukanlah pakar utk membuat penilaian, sebab saya tidak ada kepakaran utk mengaku pakar. Kan saya kata tadi, saya hanya ejen cabuk

Ada 2 isu besar dalam isu MLM

1. Isu Patuh Syariah.

2. Isu Money Game & Head Hunting

Kita pergi satu persatu.

1. ISU PATUH SYARIAH

Jika ikut garis panduan JAKIM, syarikat MLM yg hendak dapat status patuh syariah, perlu ada penasihat syariah.

Syarikat tiada pematuhan / penasihat syariah, berbeza dengan “tidak patuh syariah”.

Tiada pematuhan / penasihat syariah bermaksud syarikat itu tidak disemak dan diaudit oleh penasihat syariah. Mungkin patuh syariah, mungkin tidak patuh syariah.

Tidak patuh syariah bermaksud haram. Tiada penasihat syariah pula tidak bermaksud haram. Makcik nasi lemak berniaga pun tiada penasihat syariah

Dua situasi berbeza.

Contoh: Takaful IKHLAS, ada penasihat syariah.

MCIS tiada penasihat syariah dan tidak patuh syariah

Jika MLM, tidaklah secara automatik menjadi tidak patuh syariah.

Sebab ada juga Sykt MLM yg patuh syariah dan ada penasihat syariah.

Antaranya MLM Storm Reader (penasihatnya Dr Zaharuddin Abd Rahman), MLM Score A (penasihatnya Dr Engku Fadhil), Ana Edar (penasihatnya Ust Ismail Kamus), dan HPA (penasihatnya Ust Zaharuddin Muhammad).

Saya minum kopi Radix keluaran dari Sykt MLM HPA, guna Water Filter dari Sykt MLM ELKEN, belikan anak saya portal e learning dari Sykt MLM Score A.

Kalau MLM secara automatik ialah haram, maknanya byk produk MLM dlm rumah saya ni haram.

Oh ya, satu lagi saya minum susu kambing Sykt MLM Hi-Goat dan guna medical card dlm program health care MLM Medisavers

Sebagaimana yg disebutkan di awal tulisan tadi, di Malaysia, Majlis Fatwa Kebangsaan memutuskan MLM adalah harus.

2. ISU MONEY GAME & HEAD HUNTING

Byk MLM yg ok dan byk juga MLM yg tak ok serta money game

Sebenarnya, semua syarikat MLM berisiko menjadi skim piramid apabila wujud leader-leader yg tidak bertanggungjawab memanipulasi MLM.

Caranya ialah mereka hanya fokus kpd networking semata-mata tanpa fokus produk. Hatta syarikat yg ada penasihat syariah pun boleh menjadi money game apabila ada kumpulan / leader yg fokus kpd head hunting.

Apatah lagi apabila wujud kumpulan yg menawarkan hibah bulan-bulan yg langsung tiada dalam plan pemasaran MLM yg diluluskan oleh KPDNKK di bawah Akta Jualan Langsung.

Cara lain ialah apabila upline mengajak downline buat personal loan RM30K utk beli 20 biji penapis air. Kemudian downline tadi mengajak downline baru buat benda sama; buat personal loan RM30K utk beli 20 biji penapis air. Dan begitu berlaku pada setiap level yg akhirnya penapis air ke mana, MLM ke mana… Akhirnya, jadilah skim piramid yg berselindung di sebalik MLM.

Penapis air boleh bertukar kpd produk-produk lain spt supplement, kopi goji, buku, e-Learning, pakej travel, health care dll utk menjadikan ia money game / head hunting / skim piramid / SCAM / skim cepat kaya.

BEBERAPA ISU RENTETAN:

– Jika sesebuah sykt MLM itu ada penasihat syariah adalah lebih bagus. Untung juta-juta, boleh bagi hibah bulan-bulan, takkan tak mampu lantik dua org penasihat syariah, kan? Atau sebenarnya tidak yakin akan ada penasihat syariah yg akan lukuskan kecuali penasihat syariah yg menyontot dan tersontot baru-baru ini.

– Apabila join MLM, sekadar semak sijil AJL shj tidak memadai. Banyak lagi perkara yg perlu diambil kira utk memastikan tidak terjebak ke kancah money game.

– Jika leader anda ceritakan tentang easy money, lebih banyak cerita pasal buat duit berbanding produk – maka lari jauh-jauh.

– Cuba lihat balik produk MLM yg dibawakan, jika ia dijual tanpa peluang buat duit – anda beli tak? Jika tak, maka sebenarnya ia hampir kpd money game.

– Produk MLM yg ditawarkan itu sebenarnya anda perlukan atau tidak? Anda perlu ke portal e learning utk pelajar sekolah sedangkan anda tiada anak pun? Anda perlu ke kopi goji sedangkan anda bukan peminat kopi? Anda perlu ke travel sana sini sedangkan anda setahun sekali travel pun tak pernah?

Jika tidak, mengapa anda join jika bukan sebab hendak fokus kpd cari org? Jadi, berhati-hati sebab nanti anda tak gunakan pun produk tapi fokus kpd head hunting sahaja.

Sekian.

Ini hanya pandangan peribadi.

Wallahua’lam.

Boleh kita jumpa depan-depan, supaya saya dapat kenal pasti pengurusan kewangan bersesuaian dengan diri anda?
Adakah tuan sudah terima emel kami?
Jika belum, mohon cek emel di folder spam
Ya, Sudah Dapat!