Haluan Yang Berbeza

(Artikel ini turut diterbitkan oleh MajalahNiaga.com)

“Assalamualaikum, Afyan…” sapa satu suara.

“Waalaikumsalam, Eh…”, satu wajah yang dikenali, tapi saya agak lupa namanya.

“Apa awak buat di sini?”, tanya beliau. Saya masih belum cam namanya.

 

“Jumpa klien”, jawab saya ringkas. Otak saya ligat mengimbas kawan-kawan ketika belajar dahulu.

“Wah, mesti banyak kes awak ye?”, tanya beliau lagi. Namanya masih belum menjengah ke pemikiran saya.

“Kes? Adalah sikit-sikit..”, saya dapat rasakan yang perkataan “kes” di dalam pemikiran beliau, tidak seperti perkataan”kes” yang saya maksudkan.

“Wah, awak dengan firma mana sekarang?”, tanyanya lagi.

Betul jangkaan saya. Dia ada satu tanggapan awal kepada saya yang tidak tepat. Kali ini saya baru teringat namanya. Seorang kenalan yang pernah sekelas ketika menuntut di universiti dahulu.

Kami sama-sama mengambil jurusan undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Kami tidaklah serapat mana dahulu.

“Hmm… sendiri”, saya tidak pasti sama ada jawapan saya menjawab soalannya.

“Oh, awak ada firma sendiri!?”, dia agak terkejut.

Saya hanya tersenyum. Tersenyum kerana dapat mengingati namanya. Tersenyum dengan ayat terakhir daripadanya. Tentu dia menyangka saya memiliki firma guaman sendiri.

“Awak tubuhkan firma lepas chambering-kah?”, betul tekaan saya. Dia menyangka saya memiliki firma guaman sendiri.

“Adalah…”, kata saya sambil tersenyum lagi. Sambil mengeluarkan dompet untuk mengambil bisnes kad. Lantas saya menunjukkan kad saya kepada beliau sambil menunggu reaksinya.

“Haaaaa…???!!!”, kaget sekali nampaknya kawan saya itu.

“Takaful??? Awak ejen takaful…???”, dahinya berkerut. Dia benar-benar terkejut. Melihat kad bisnes saya. Yang tertulis nama saya, dengan logo syarikat takaful dan di bawahnya tertera “perunding takaful”.

Dua kali dia tekejut. Kejutan pertama kerana disangkanya saya “memiliki firma guaman sendiri”.

Kejutan kedua, kerana “firma guaman” yang disangkanya, rupa-rupanya “firma takaful”!.

Lawyer Takaful

Tahun 2012 ini, masuk tahun ke lapan saya berkecimpung dalam bidang takaful, termasuk sebagai perunding sepenuh masa dari tahun 2009 hingga tahun 2011, separuh masa (2006 – 2008) dan tiada masa (2004-2006).

Menjadi Perunding Takaful

Tiada masa bermaksud saya hanya mendaftarkan diri sebagai wakil takaful tetapi tiada bisnes dijalankan. Oh!

Lebih tepat lagi, hampir lapan tahun saya bekerja sendiri atau self employ semenjak menamatkan pengajian ijazah pada Oktober 2003.

Di kalangan kawan-kawan, kadang-kadang ada yang menggelar saya dengan jolokan lawyertakaful. Saya tidak tersinggung dengan panggilan tersebut, kerana saya yang memilih jalan ini. Malah, ia secara tidak langsung menjadi bahan promosi.

Cuma kadang-kadang saya bimbang ia akan menyebabkan misleading orang lain apabila jolokan lawyer takaful memberi anggapan “seorang peguam yang menjalankan bisnes takaful”, atau “seorang pegawai undang-undang di syarikat takaful”.

Saya hanya belajar ilmu law, tetapi saya bukan lawyer. Saya hanya belajar undang-undang, tetapi saya bukan pengamal undang-undang.

(Nota: Seorang lulusan undang-undang hanya layak digelar peguam setelah di menamatkanchambering atau di dalam bahasa Melayu: latihan di dalam kamar. Jangan silap faham takrifan kamar di sini, ia bukan bermaksud bilik sebagaimana yang sedang saudara pembaca fikirkan. Ia merujuk kepada kamar mahkamah)

Kamus Kehidupan

Sepanjang belajar di Kuliah Undang-undang Ahmad Ibrahim, UIAM, banyak yang saya belajar. Saya belajar erti sebuah kehidupan. Bukan sekadar kuliah, tutorial, assignment, presentation, dan exam.

Kamus Kehidupan

Ilmu kehidupan saya perolehi melalui persatuan, jemaah, pilihanraya kampus, usrah, tamrin, mesyuarat dan sebagainya. Ia mematangkan saya.

Walaupun kadangkala terbabas dek kesuntukan masa untuk menyeimbangkan antara akademik dan persatuan, namun akhirnya saya bergelar graduan juga. Seperti rakan-rakan lain yang sama sekuliah dengan saya.

Alhamdulillah, dalam kekangan masa membahagikan antara akademik dengan persatuan, kelas dengan mesyuarat, tutorial dengan usrah, assignment dengan kertas kerja program,presentation dengan tamrin, pensyarah dengan naqib, akhirnya saya bergelar siswazah.

Siswazah undang-undang kelas kedua. Lebih baik sedikit daripada Karpal Singh, kalau tidak silap saya, beliau mendapat kelas ketiga :)

Frequently Asked Question (F.A.Q)

Kadang-kadang ada juga orang bertanya:

“Tidak menyesalkah menghabiskan masa kira-kira 6 tahun (termasuk matrikulasi), belajar undang-undang, tetapi akhirnya tidak mempraktiskan apa yang saya dipelajari?”.

Atau…

“Sia-sia awak belajar tinggi-tinggi, hendnak belajar undang-undang ni bukan senang. Kena hafal kes itu kes ini, akta itu akta ini, seksyen itu seksyen ini. Orang lain susah payah nak dapat degre LL.B, nak jadi lawyer, awak senang-senang sahaja sia-siakannya.”

Jawapan klise saya ringkas, “Oh ya, saya belajar erti kehidupan sepanjang berada di kampus dahulu”. Noktah.

Tidak dinafikan dalam tiga tahun pertama saya menongkah arus, soalan-soalan (baca: kritikan-kritikan) seperti di atas banyak menjengah ke telinga saya.

Lama-lama ia menjadi semakin kalih malah mungkin boleh dibukukan menjadi FAQ (Frequently Asked Question) untuk saya berikan kepada mereka yang bertanya.

Sebuah Pencarian

Semenjak dari pusat matrikulasi pada 1998, saya tidak pernah bercita-cita untuk menjadi peguam. Tetapi cita-cita lain yang ada kaitan dengan undang-undang masih di dalam perancangan saya.

Namun sepanjang pengajian, saya tidak sempat untuk memikirkan perancangan selepas grad, akibat disibukkan dengan aktiviti “kampus kehidupan”.

Hanyalah pada tahun akhir pengajian, saya memikirkan perancangan selepas grad. Sebenarnya sudah agak lewat pada usia 22 tahun untuk memikirkan hala tuju selepas grad.

Saya tercari-cari arah tuju saya selepas grad serta tercari-cari bakal pasangan hidup saya. Ya, pada tahun akhir, dengan dua pencarian.

Sedang dalam pencarian cari diperkenalkan sebuah buku tulisan Robert Kiyosaki, “Rich Dad Poor Dad”. Seorang rakan yang memperkenalkan saya buku tersebut.

Ternyata buku tersebut mengubah persepsi saya tentang kehidupan bekerjaya. Saya kira pencarian saya sudah berakhir.

Menyongsong Arus

Saya betul-betul terpengaruh dengan tulisan Robert Kiyosaki.

Robert Kiyosaki - Rich Dad Poor Dad

Ia membawa satu pandangan terbalik: belajar bersungguh-sungguh, masuk universiti, kemudian selepas grad: jadi usahawan. 

Berbanding dengan pandangan biasa: belajar bersungguh-sungguh, masuk universiti, kemudian selepas grad: jadi chambering dan menjadi peguam, atau menjadi pegawai PTD atau paling tidak memohon KPLI atau JQAF.

Akibat terpengaruh dengan saranan inilah saya melawan arus, konon-konon ingin menjadi usahawan.

Aduh, memang penat kerja melawan arus ini. Di kala orang lain selepas grad menulis resume, saya merangkak-rangkak menulis business plan. Ketika orang lain menghadiri temu duga kerja, saya terhegeh-hegeh ditemuduga klien.

Ketika orang lain membelek akhbar mencari kerja kosong, saya membelek akhbar mencari peluang berniaga. Ketika orang lain hujung bulan mendapat gaji bulanan, saya belum tentu…

Itulah padahnya belajar daripada buku semata-mata (padan muka saya!).

Dari 6 Bisnes Menjadi Satu

Daripada bisnes kad pra-bayar, percetakan, membekal bahan bantu mengajar, konsultan latihan, menjual bunga, menjual dadih, hinggalah yang saya komited sehingga hari ini; bisnes takaful.

Takaful Ikhlas

Pengalaman-pengalaman seperti jualan tidak laku, dimarahi pegawai keselamatan kerana tidak mempunyai lesen (ketika menjual bunga waktu konvokesyen), mengutip hutang lapuk, modal RM1,000 untung RM10, dan pelbagai lagi, betul-betul membuat saya hampir serik.

Mujurlah pembelajaran di “kampus kehidupan” mengajar saya erti tabah, jika tidak, tentu saya sekarang seorang peguam.

Dan ternyata bisnes dan kerjaya sebagai perunding takaful benar-benar mencabar minda, emosi, jasmani malah  rohani. Mana tidaknya, bisnes ini merupakan bisnes yang paling banyak penolakan atau rejection berbanding bisnes-bisnes lain di muka bumi ini.

Daripada sepuluh panggilan telefon yang dibuat, hanya lima sahaja yang sudi untuk menerima untuk diadakan temujanji. Daripada sepuluh temujanji, mungkin lima orang sahaja yang  menepatinya.

Daripada sepuluh orang yang ditemui, selalunya tiga sahaja yang menjadi pelanggan. Mujurlah pembelajaran di “kampus kehidupan” mengajar saya erti tabah, jika tidak, tentu saya sekarang seorang peguam.

Apapun, pelayaran ini masih jauh. Sekarang ini mungkin hanya suku palayaran hidup yang sudah saya tempuhi. Banyak lagi liku pelayaran hidup yang bakal menjengah tiba.

Saya tidak mampu untuk mengawal angin yang bertiup atau badai yang melanda dalam arus yang saya tempuhi ini, namun saya boleh mengawal arah layar dan dayungan kapal yang saya naiki.

Alhamdulillah, nasib saya tidaklah seteruk KassimSelamat.  :)

5 thoughts on “Haluan Yang Berbeza

  1. Bila baca kisah hidup saudara waktu mula2 ceburi bidang takaful ins ni….sy teringat waktu hsbnd sy mula2 nk bt full time ins takaful…..sy org pertama membantah, sy mogok, sy x amik kisah psl suami…..semuanya gara2 sy mrh sebab dia sggp tgglkan kerja tetap dan gj pun ok….org ckp bt insuran kena bertahan thn 1,2 tp stgh thn pun x blh bertahan….mn nk byr kereta,rmh,susu ank2,pengasuh…..income xder mcm mn nk survive….so akibat dr x thn ngn leteran,amukan,mogokan dr sy suami cr kerja yg blh menyumbang pendapatan bulanan….huhuhu

  2. Mahasiswa IPTA dan IPTS tidak dibekalkan dengan jiwa keusahawanan sehingga terlalu mengharap dan bergantung kepada kerja makan gaji dari kerajaan atau swasta.Syabas tuan Afyan,anda berjaya dalam menongkah arus.Ramai lagi bakal mengikuti jejak langkah tuan.

  3. kalau sdra Afyan lulusan Undang-Undang, lain pula dgn saya, graduan kimia industri, dgn pengalaman kerja belasan tahun, bak kat org celik saja dari alam ‘belajar’ terus masuk industri kerja ‘makan gaji’. sperti mana yg sdra Afyan lalui, ada kawan-kawan yg kata awat la hang ni dah keja elok-elok makan gaji keja senang, pi berenti melilau sana sana sini cari prospek cari client.. hah.. jenuh nak jawap. dalam sedar tak sedar dah 4 tahun saya dlm industri takaful,,masih lagi ajen yg tenggelam timbul.. macam yg sdra katakan banyak ‘erti kehidupan’ yg saya belajar, belajar dari university of failure.. dan terus belajar.. baru 4 tahun.. sdra Afyan dah 8 tahun.. masih banyak yg nak ditimba dari ‘kampus kehidupan’ ini.. aim, act, achieve.. insyaAllah.

  4. Saya juga bakal mengorak langkah seperti apa yang En. Afyan buat. Saya merupakan graduan lulusan Seni Persembahan, sedang mempersiapkan dan melatih diri untuk menjadi Perunding Takaful. Mentaliti saya benar-benar berubah tentang konsep “freedom of time and money” tanpa tekanan atau bekerja menjadi kuli orang dengan pendapatan yang tetap, melainkan kalau nak kenaikkan gaji tu hanya ditentukan organisasi atau bos atasan. Akhirnya, pemikiran saya bebas dari cengkaman “tamat belajar di universiti, terus menyertai sistem makan gaji dan kongkongan masa.” Menjadi perunding takaful, kita sendiri boleh meningkatkan pendapatan setiap bulan, bergantung kerajinan dan jumlah pertambahan kes dalam satu-satu masa tertentu.

Leave a Reply

Boleh kita jumpa depan-depan, supaya saya dapat kenal pasti pengurusan kewangan bersesuaian dengan diri anda?
Adakah tuan sudah terima emel kami?
Jika belum, mohon cek emel di folder spam
Ya, Sudah Dapat!