20 Ciri Perbankan Islam Idaman Semua. No 20 Sangat Digemari.

IMG_2063.JPG

Ini ialah Islamic banking idaman saya:

1. 100% pinjaman tanpa “riba”. Pinjam RM100,000, bayar balik RM100,000 sahaja selepas 20 tahun ansuran. Tak boleh lebih walau 1 sen kerana ia adalah riba walaupun atas nama apa sekalipun.

2. Mesti berteraskan emas dan perak. Jangan guna wang fiat kerana semua ini adalah agenda Yanudi, Zionis, Rostchild. Semua ini agenda kafir untuk menjatuhkan ekonomi umat Islam.

3. Jangan guna rule 76, BLR, BFR, FRB atau sebarang sistem dan kiraan yang menggambarkan ia dari sistem kapitalis kerana semua itu adalah riba. 

4. Internet banking mesti tip top, dan tak pernah down. Minta TAC hari ni, semalam dah dapat. 25 jam sehari, 8 jam sehari, 400 hari setahun tanpa gagal atau down walau seminit. Jika tidak ia ialah zalim. 

5. Pegawai bank mesti alim dan warak, pakai jubah dan kopiah. Semua muslimat mestilah bertudung labuh menutup aurat. 

6. Pusat panggilan pelanggan mesti jawab panggilan dalam masa 3 kali bunyi deringan. 

7. Mesin ATM ada di semua stesen petrol, semua restoran, setiap taman perumahan, setiap ceruk kampung. Islamic banking for All. 

8. Cawangan bank pun mesti ada di setiap taman dan ceruk kampung. Baru dakwah meluas. 

9. Kalau hendak buat pinjaman, tak perlu semak CTOS, CRIS. Semua ini zalim dan menindas. Perbankan Islam untuk semua. 

10. Penasihat Syariah pakai Kereta Proton Saga. Barulah menepati syariah. Jika pakai Merc, BMW adalah tak zuhud dan zalim. 

11. Pegawai bank tak perlu gaji mahal. Bukankah kerja adalah ibadah. Kalau gaji banyak sangat nanti zalim. 

12. Kos guaman, SNP dan sebagainya ditanggung bank. Peguam panel patutnya berikan khidmat percuma kerana ia adalah sumbangan utk Islam. Kalau bayar lebih nanti zalim. 

13. Kalau pelanggan lewat bayar, jangan diambil sebarang tindakan kerana ia menindas dan menzalimi pelanggan. Itu riba.

14. Kalau pelanggan tidak mahu bayar balik hutang, lebih baik bank halalkan kerana bank akan mendapat pahala. 

15. Pinjaman diberikan automatik tanpa perlu memohon sebaik sahaja setiap rakyat ‘aqil baligh. 

16. Pemegang saham bank Islam tidak perlu mengharapkan keuntungan daripada modal yang dilaburkan. Cukup sekadar dengan mengharapkan redha Allah dan pahala di akhirat kelak. 

17. Memperkenalkan produk baru berteraskan perniagaan emas ETA dan manipulasi emas dengan pulangan 100% setiap bulan. Umat Islam Malaysia akan lebih maju berbanding negara dan bangsa lain. Isu patuh syariah boleh diambil ringan di sini kerana ada khilaf tentang jual beli emas ansuran. 

18. Ar Rahnu pula berikan pinjaman 100% atas harga emas dan tidak perlu upah simpan. Ia akan memudahkan proses produk baru ETA dan manipulasi tadi. 

19. Sediakan skim pembiayaan perkahwinan, dapat anak, beli kereta, beli rumah tanpa sebarang “riba”, upah, caj, keuntungan dsb, walau satu sen. Kalau bagi percuma lagi bagus. Contohnya, sesiapa yang berkahwin diberi RM10,000, dapat anak RM1,000. 

20. Semua dokumen, perjanjian, fail, kertas, mesin ATM, malah bangunan bank perlu dibacakan 30 juzuk Al-Quran untuk menambah berkat. 

*Jika ada cadangan “impian” tambahan, boleh berikan komen.

Afyan Mat Rawi, Gombak.

#iniadalahsarkastik

Leave a Reply