Ambil Takaful Ketika Sihat

Dipetik dari FB Mueez Ahmad

AMBIL TAKAFUL KETIKA SIHAT

Claim ketika sakit

.
Semalam ada sahabat beritahu bahawa permohonan MRTT bagi loan perumahannya ditolak kerana sudah ada penyakit diabetis. Umur 32 tahun.

.
Jika ingin memohon medical card, kemungkinan besar akan ditolak kerana mempunyai penyakit sedia ada. Jika diterima pun pasti dengan sumbangan bulanan yang tinggi.

.
Nasib baik sempat ambil perlindungan sebanyak Rm200,000 untuk kematian / lumpuh keseluruhan, Rm70,000 untuk sakit kritikal dan Rm30,000 darinya adalah sakit kritikal peringkat awal sebelum adanya penyakit tersebut.

.
Penyakit boleh datang tanpa diduga dan tidak kira usia. Muda atau tua mahupun yang masih di dalam rahim. Saya yang masih ‘muda’ ni pun sedang check up di HKL. ?

.
Oleh itu, pastikan ambil takaful ketika SIHAT. Jika ada masalah dalam report medical checkup pasti akan meyulitkan urusan permohonan takaful di kemudian hari.

.
Dan yang paling penting. Banyakkan ibadah ketika sihat. Kita ‘prepair’ urusan dunia dan akhirat ketika diberikan nikmat yang besar ini. Iaitu nikmat SIHAT dan waktu senggang.

.
————
Mueez Ahmad
INFAQ Consultancy

 

Sumber dari FB Afyan Mat Rawi

Leave a Reply