Penama Takaful/Insurans : Jangan Letak Nama Anak!

www.afyan.com

Saya menerima satu maklumat yang agak mengejutkan ketika saya menghadiri satu kursus latihan baru-baru ini.

”Kira-kira 80% suami  akan meletakkan nama isteri mereka sebagai penama polisi takaful mereka, namun hanya kira-kira 30% isteri meletakkan nama suami mereka sebagai penama”, kata pegawai latihan tersebut kepada para peserta.

Ia disambut dengan hilai tawa para peserta porgram. Baik lelaki mahupun wanita. Ada yang tersenyum-senyum, terutama wanita. Bagi peserta lelaki pula, nampak senyuman sinis di bibir mereka.

Saya pun agak sedikit terkejut dengan pendedahan tersebut. Apabila diimbas sekali polisi-polisi klien-klien saya sebelum ini, memang tidak dapat dinafikan kaum wanita akan cenderung untuk tidak meletakkan nama suami mereka sebagai penama takaful mereka.

Malah, sebenarnya perkara ini bukan saya berlaku di dalam memilih penama polisi takaful, ia juga melibatkan penama di dalam perkara-perkara lain. Sebagai contoh, penama Kumpulan Wang Simpanan Nasional (KWSP), selalunya wanita meletakkan nama ibu atau bapa mereka.

Baca beberapa contoh kes di dalam tulisan: Siapa Penama Polisi Takaful / KWSP Anda?

Berdasarkan maklumat yang saya perolehi, selalunya wanita akan meletakkan nama anak-anak mereka sebagai penama. Dalam kes KWSP pula, nama ibu selalunya diletakkan kerana selalunya mereka bekerja terlebih dahulu dan kemudian baru berkahwin. Selepas berkahwin, penama tersebut tidak diubah.

Isteri “Kurang” Percaya Kepada Suami?

Berdasarkan pengalaman saya berhadapan dengan pelanggan-pelanggan wanita, selalunya alasannya adalah kekhuatiran (baca: ketidakpercayaan) mereka terhadap suami mereka selepas mereka meninggal dunia nanti. Mereka khuatir suami mereka akan berkahwin lain menggunakan duit pampasan takaful mereka!

Kekhuatiran bertambah lagi apabila mereka membayangkan selepas itu suami dengan isteri barunya akan mengabaikan anak-anak kandung mereka. Juga membayangkan yang isteri baru suaminya akan bertindak tidak sewajarnya kepada anak-anak mereka.

Mereka membayangkan isteri baru suami mereka a.k.a ibu tiri anak-anak mereka laksana Rika Sumanto di dalam drama Bawang Merah Bawang Putih! Atau seperti watak Sofia di dalam Puteri Aurora Beradu.

Ya, satu kekhuatiran yang berasas!

Saya tidak nafikan, kekhuatiran kaum hawa tersebut ada asasnya. Demi kasih sayang ibu kepada anak, kadang-kadang mengatasi kasih sayang isteri kepada suami sendiri.

Apabila ditanya kepada isteri saya pun, begitulah juga perasaannya. Apabila ditanyakan kepada ibu saya pun begitulah halnya.

Penama Hanya Pemegang Amanah, Bukan Penerima

Namun, sebenarnya tindakan meletakkan nama anak sebagai penama tidak menyelesaikan masalah. Kerana, penama hanyalah bertindak sebagai wasi atau pemegang amanah. Penama bukanlah pemegang hak tersebut.

Ia sebenarnya telah diputuskan di dalam mesyuarat Majlis Fatwa Kebangsaan pada tahun 1978 lagi. Rujuk http://www.e-fatwa.gov.my/jakim/keputusan_view.asp?keyID=103

Fatwa tersebut berbunyi;

 1. Melantik penama (Nomination) oleh orang-orang Islam dalam mana-mana badan atau institusi di mana mereka menyimpan sebarang harta adalah tidak sah untuk diterima sebagai waris yang berhak menerima pusaka si mati cuma ia adalah sebagai yang melaksanakan wasiat untuk membahagikan harta pusaka tersebut kepada para waris mengikut hukum syarak.
 2. Bahawa orang-orang Islam tidak boleh melantik penama (Nominee) oleh kerana penama mengikut definisi undang-undang awam (sivil) adalah bertentangan dengan hukum syarak dan tidak sah.
 3. Oleh itu udang-undang awam (sivil) yang berkenaan hendaklah dipinda supaya sebarang penamaan (Nomination) oleh seseorang Islam menjadi tidak sah. Ini bermakna peruntukan mengenai Nomination atau perlantikan nominee tidak tertakluk kepada orang-orang yang beragama Islam sama ada sesuatu Nomination itu dibuat sebelum atau selepas fatwa ini dipersetujui oleh Raja-raja Melayu.

Secara umumnya, penama hanyalah bertindak sebagai pemegang amanah sahaja.

Penama hanyalah sebagai pemegang amanah bagi harta bagi si mati sama ada pampasan takaful/insurans, wang KWSP dan lain-lain. Penama tadi bertanggung jawab untuk mengagih-agihkan harta-harta tadi kepada pewaris si mati mengikut hukum faraid.

Apabila penama yang diletakkan adalah anak di bawah umur 18 tahun, ini akan menimbulkan masalah, kerana harta tersebut akan dibekukan sehinggalah anak tersebut mencapai usia 18 tahun.

Saya pernah mendengar satu kes, apabila seorang lelaki meninggal dunia dan meninggalkan seorang balu dan beberapa orang anak. Beruntung bale berkenaan kerana suaminya mengambil polisi takaful. Namun apabila dibuat tuntutan, didapati penama yang diletakkan adalah nama anak-anak mereka.

Maka, wang pampasan tersebut terpaksa dibekukan sehingga penama mencapai usia 18 tahun. Lebih malang lagi, anak sulung mereka baru mencecah usia sekolah rendah. Maka, balu tadi terpaksa menunggu kira-kira sepuluh tahun selepas itu untuk membuat tuntutan sepenuhnya terhadap harta peninggalan si mati.

Justeru, berhati-hati sekiranya Tuan-tuan  dan Puan-puan ingin meletakkan nama anak sebagai penama. Pastikan mereka sudah cukup umurnya 18 tahun.

Sebaiknya, letaklah nama orang yang kita terima ijab dan qabulnya sebagai pemegang amanah harta kita sesudah kita tiada.

Nota: Sekiranya tuan-puan masih mampu membaca tulisan ini, bermakna tuan-puan masih berpeluang untuk menukar nama penama tuan-puan sebelum tuan-puan pergi terlebih dahulu.

Ustaz ZamriGambar salah keluarga salah seorang pelanggan saya. Suami meletakkan nama isteri sebagai penama polisi takafulnya. Isteri pula meletakkan nama suami sebagai penama polisinya. Polisi anak-anak diletakkan nama ayah dan ibu mereka sebagai penama. Mantoooop!

21 thoughts on “Penama Takaful/Insurans : Jangan Letak Nama Anak!”

 1. Sabenarnya meletakkan nama suami sebagai penama atau orang lain, tidak memberi sebarang kesan tuntutan harta selepas berlaku kematian isteri kerana suami mempunyai hak ke atas harta isteri yang telah meninggal dunia.

  Bermakna sekiranya tidak meletakkan nama suami sebagai penama pun piha suami tetap mempunyai hak yang sama.

  Reply
 2. Jawapan saya tadi dalam konteks takaful, untuk letakkan nama pasangan di dalam borang penama.

  Namun dalam konteks harta keseluruhannya, eloklah lantik peguam atau mana-mana syarikat pemegang amanah seperti Amanah Raya sebagai pemegang amanah.

  Reply
 3. tapi kegusaran pihak isteri ada asasnya
  jadi kalau tak nak letak suami sebagai penama,
  ada pilihan lain tak?

  kalau letak atas nama organisasi???
  atau letak nama peguam ker?

  padangan anda???

  Reply
 4. jadi serupa sahaja letak nama sesesiapa pun.
  kalau orang tu tak amanah, harta tu boleh lesap macam gitu sahaja

  tapi kan kalau dapat buat macam cerita 3 abdul tu yang mana
  peguam yang ceritakan bahagian harta tersebut
  namun kalau tak amanah juga …

  Reply
 5. Kalau lantik peguam, kos sekitar RM 2K – 5K.

  Kalau syarikat pemegang amanah swasta, serendah RM 700-800 hingga RM 2K-3K.

  Kalau dengan syarikat pemegang amanah kerajaan, i.e Amanah raya, serendah RM 450.

  Reply
 6. Salam Tuan,

  Saya adalah ejen Takaful..
  Saya m’punyai customer yg menjadi isteri no. 2
  Oleh krn dbimbangi b’laku perkara2 yg dingini kepada anak beliau,
  penama yang diletakkan adalah anak beliau yang masih kecil (sekitar 5-6 tahun)
  Jadi dalam proposal form ada 2 bahagian,Hibah dan Penama. Bolehkah Penama diletakkn nama suami dan ibubapa isteri dan Hibah adalah nama anak2(tanpa nama suami) bagi memudahkan urusan tuntutan supaya tidak melarat sampai bertahun dan bagi menghilangkan kegusaran isteri.

  Terima kasih.

  Reply
 7. @ Haris,

  Penama satu perkara, hibah satu perkara.

  Untuk penama sebaiknya diletakkan nama orang yang sudah melebihi 18 tahun, seperti suami, ibu ayah, adik beradik dan sebagainya.

  Bagi hibah pula, ada beberapa isu yang masih diperdebatkan lantaran tiada satu keputusan khusus daripada Majlis Fatwa atau peruntukan undang-undang berkenaan perkara tersebut.

  Saya berpendapat, hibah mestilah diserahkan semasa hidup dan pemilikannya terus berubah daripada pemilik kepada penerima hibah.

  @ Amin007,

  Cuma…?

  Reply
 8. dalam takaful ada penama yang biasanya diletak atas nama orang.
  tak ada pilihan lain ker dalam borang tu takaful nak tuntut
  kena pergi ke amanah raya ker?

  tapi kan amanah raya sesuai kalau semua harta si mati dikumpul
  dan semua waris ada sekali. senang bagi terus cuma …

  Reply
 9. ok..
  dlm scenario nih camner??
  si ibu t’lah m’berikn m’hibahkn semua duit semasa hidup kpd semua ank..
  cuma semasa hidup duit t’sebut tdk “cair”..
  So, adakah duit ini masih t’takluk kpd faraid??

  Reply
 10. Sepanjang ilmu saya yang cetek ini, dalam konteks hibah isu kecairan tidak timbul.

  Yang menjadi isu ialah soal pemindahan hak. Hibah mestilah diikuti dengan pemindahan hak. Jika tiada pemindahan hak, maka hibah tersebut tidak dikira berkuatkuasa. Dan proses pemindahan hak tersebut mestilah berlaku dalam keadaan serta merta ketika pemilik dan penerima hibah masih hidup.

  Wallahua’lam

  Reply
 11. salam..ingin bertanya jika ambil insuran cimb aviva takaful pa smart pro(package cover diri sendiri,isteri,anak)kalo sampai umur 70 atau sblom 70 seperti 65tahun ni blh claim blk x pembayaran yg dibuat tiap2 bulan sekiranya xpenah wat apa2 claim pon?mintak penjelasan dari pihak saudara sekian wassalam

  Reply
 12. Nak tunggu umur anak sehingga cukup umur 18 tahun satu hal. Bila anak dah cukup umur nanti, nilai wang semakin berkurang kerana inflasi. Apa lah malang nasib ahli waris yang macam tu. Hu hu…

  Reply

Leave a Reply