Cara Selesaikan Masalah Hutang

Dipetik dari FB Aiman Zaki Salleh 

Hutang atas hutang.

Kita tak dapat lari dari hutang. Sama ada kerana kesempitan hidup atau kerana diuji musibah – berhutang dibenarkan dan tidak salah. Banyak yang berlaku selalunya buat hutang yang salah. Ramai juga yang berhutang untuk tutup hutang sedia ada. Berhutang atas hutang meyelesaikan masalah kita hanya untuk seketika. Sampai bila nak berhutang untuk bayar hutang? Apa cara paling mudah nak selesai hutang? Bayar hutang – adalah kaedah paling mudah. Lama-kelamaan habis la hutang jika dibayar.

Yang jadi masalah kalau tak bayar hutang.

Banyak cara untuk menyelesaikan masalah hutang ni. Paling mudah bagi saya adalah kaedah bebola salji. (Penafian; Mudah cakap sebab saya dah buat, masa nak mula dulu tak semudah disangka) Bebola Salji adalah kaedah paling mudah untuk selesaikan hutang diilhamkan oleh Dave Ramsey. Kaedah ini – selesaikan baki hutang paling kecil dahulu, pada masa yang sama bayar minima hutang lain. Kaedah ini menuntut kita dapatkan lebihan tunai untuk tutup hutang mengikut hierarki keutamaan.

Mana nak dapat lebihan tunai?

  1. Tambah pendapatan
  2. Kawal Belanja
  3. Penstrukturan Hutang.

Banyak lagi kaedah lain yang boleh digunakan jika kita boleh manfaatkan potensi kewangan kita. Lagi-lagi bagi penjawat awam. Penjawat awam senang buat pinjaman berbanding kerja swasta atau sendiri. Kena cara boleh bersara selesa atau cepat langsai hutang dengan kelebihan yang disediakan oleh fasiliti bank dan koperasi di Malaysia untuk penjawat awam ni. Tapi sayang ramai yang terperangkap tak mampu bayar hutang akibat salah guna kelebihan ini. Khas untuk penjawat awam, kami di INFAQ Consultancy ada tawaran menarik untuk program penyelesaian hutang. Dapatkan laporan CCRIS dan slip gaji bulan terkini. Kami bantu anda lihat potensi dan kemampuan kewangan anda. ‘Rancang Kewangan, Ubah Kehidupan’   #INFAQConsultancy #hutang #uruskewangan #penjawatawam #incomeprotection #familymedicalplan #lovingcouplepolicy #cuepacscare #investment #zakat #pusaka #hibah   Sumber dari FB Afyan Mat Rawi

Untuk memudahkan kami membantu Tuan/Cik Puan memiliki plan takaful ini, Mohon Tuan/Cik Puan isi maklumat dibawah:

 

Leave a Reply