FAQ (7) : Beza PENAMA dan HIBAH

Soalan daripada Tuan Adan Ikhlas di FB Rahsia Takaful:

“perbezaan specific HIBAH dan PENAMA?”

 

Jawapan:

PENAMA adalah pemegang amanah yang akan menguruskan harta pampasan seandainya berlaku kematian terhadap pemilik sijil. Ia juga dikenal sebagai PEMEGANG AMANAH, dan tiada hak ke atas harta tersebut. Umur mestilah berusia 18 tahun ke atas.

Manakala HIBAH pula adalah cadangan pemberian harta pampasan takaful oleh pemilik sijil kepada penama tertentu. 

HIBAH adalah daripada bahasa Arab bermaksud hadiah. Penama dalam borang cadangan hibah berbeza dengan PENAMA / PEMEGANG AMANAH. Penama dalam borang hibah bakal memiliki harta pampasan takaful yang dihibahkan oleh pemilik sijil.

Penama HIBAH tidak semestinya 18 tahun ke atas, dan mungkin sama dengan PENAMA / PEMEGANG AMANAH.

Borang PENAMA wajib diisi oleh pemilik polisi manakala borang cadangan HIBAH tidak wajib, ia adalah pilihan.

Tuan Adan Ikhlas bertanya lagi;

“Jika orang yg di HIBAHkan tu meninggal dunia awal drpd pemilik sijil, adakah boleh di ubah nama dan kadar peratusan pembahagian pampasan?”

 

Jawapan:

Ya, boleh.

 

 

 


 

Adan Ikhlas Jika orang yg di HIBAHkan tu meninggal dunia awal drpd pemilik sijil, adakah boleh di ubah nama dan kadar peratusan pembahagian pampasan?

1 thought on “FAQ (7) : Beza PENAMA dan HIBAH”

  1. Salam . Saya letak penama utk kwsp saya ….. suami 50% , adik perempuan 25% dan anak angkat saya 25% . Berdasarkan pemahaman saya ikut hukum faraid anak angkat saya tidak layak menerima sesen pun . Bagaimana dgn hibah ? Adakah hibah @ wasiat 2 perkara yg berbeza ? Di mana saya boleh mendapatkan borang hibah . Andai berlaku apa2 pada saya @ suami , saya takut anak angkat saya terabai memandangkan dia baru berusia 8 thn .

    Reply

Leave a Reply